Ik praat veel over de boodschap van emoties. Omdat ik daar heilig in geloof!

Als jij een bepaalde emotie voelt, wil dat jou op dat moment iets duidelijk maken. Het wil ervoor zorgen dat je bij jezelf blijft of dat je dichter bij jezelf komt.

EMOTIEGROEP LIEFDE

Een van de 8 emotiegroepen waarmee ik werk (bedacht door Vera Helleman), is emotiegroep Liefde. Emoties uit deze groep willen je duidelijk maken dat je in verbinding bent met jezelf (fijne emoties) of dat je uit de verbinding met jezelf bent gegaan (onprettige emoties).

Dit thema kwam ik een tijdje geleden ook weer bij mezelf tegen:

Ik was met m’n vriend op een groot feest van zijn vrienden die ik nog niet kende. In een feesttent. Met minstens 100 mensen.

Van tevoren voelde ik me ongemakkelijk, want ik vind het niet heel prettig om naar feestjes of bijeenkomsten te gaan waar ik (bijna) niemand ken. Ik moet dan altijd een bepaalde drempel over.

We staan met z’n 2en op dat feest en m’n vriend gaat drinken halen. Ik sta er nog wat ongemakkelijk te wezen en terwijl het een poosje duurt, kijk ik achterom en zie dat m’n vriend met iemand staat te kletsen een stuk verderop.

Mijn 1e reactie. Ik word boos. ‘Hoe durft hij mij hier alleen te laten staan, terwijl hij weet dat ik dit lastig vind?’ gaat er door me heen.

20 Jaar geleden zou ik boos naar hem toe zijn gelopen en hem sissend in z’n oor hebben gezegd ‘Nou, leuk hoor dat je mij daar zo alleen laat staan’.

Nu besefte ik binnen een seconde dat ik niet boos was, maar dat ik me in de steek gelaten voelde. Een verkramping rond m’n hartgebied.

Nu weet ik dat dit gevoel me wil vertellen dat ik uit de verbinding met mezelf ben gegaan en dat ik het geluk probeer te halen buiten mezelf. Mijn vriend moest mij op dat moment een goed gevoel geven.

Boing. Duidelijk. Ik heb het zélf te doen! Actie gevraagd.

Oké. Verbinden met mezelf. Even m’n lijf goed voelen (de handigste en snelste manier!), even rustig en bewust ademen (nog een snelle manier). En hoppa, de boosheid en het in de steek gelaten voelen was direct weg.

Ik liep naar m’n vriend, nam m’n drankje aan en liet mezelf voorstellen aan zijn gesprekspartner. Het werd een super leuk feest die avond!

Dit is wat bewustwording van emoties met je doet!

Je neemt de verantwoordelijkheid voor jezelf en bepaalt hiermee grotendeels wat het effect is van dat wat er om je heen gebeurt.

Wil jij ook de volledige verantwoordelijkheid pakken voor wat jij voelt? En er naar kunnen handelen op een manier die bij jou past en waar jij voor kiest? Schrijf je dan nu in voor een van mijn trajecten.