Moet jij ook altijd maar sterk zijn van jezelf? En wat heeft dat jou al gekost? Misschien vind je het lastig om überhaupt iets te voelen. Misschien kun je daardoor niet echt genieten van leuke dingen?
“Ik kan mijn verdriet niet uiten, want ik moet sterk zijn
 zei ze zacht. Maar ik voel dat ik dat eigenlijk wél graag wil.

Geen tijd voor verdriet

Het verhaal van Linda raakte me. Linda (39 jaar) is getrouwd, moeder van twee kinderen van 6 en 9 jaar en werkzaam als juf op een basisschool in een klein dorp. Ze vertelde hoe haar vader overleed toen ze nog een puber was, en hoe het gezin door moest. Geen tijd voor verdriet, want het familiebedrijf moest blijven draaien.

Al jong leerde ik mijn emoties inslikken

Later in onze sessie keek ze terug op haar jeugd en besefte ze iets: In mijn baby-album zie ik overal staan dat ik nooit huilde. Bij een foto waar ik als baby een prikje kreeg staat dat ik niet hoefde te huilen. Zelfs toen mijn vader drie maanden in het ziekenhuis lag, heeft mijn moeder opgeschreven: “Je was zo’n blij kind en klaagde nooit.” Alsof dat iets goeds is! Het was alsof ik al jong moest leren om mijn emoties in te slikken.”

Ik zie het mijn kinderen nu ook doen

Dit patroon, het gevoel dat ze geen ruimte mocht innemen met haar emoties, was er al vanaf haar vroegste jeugd. Een deel in haar vond dat ze sterk moest zijn en had haar beschermd, maar nu voelde ze hoe datzelfde deel haar blokkeerde om emoties als verdriet toe te laten. “Mijn keel knijpt dicht,” zei ze. “En wat me nog meer pijn doet, is dat ik het mijn kinderen ook zie doen. En dat wil ik niet!”

Blokkade opheffen

Tijdens onze coachsessie bij mij aan de keukentafel, werkten we aan het verlangen om deze blokkade op te heffen. Het begon met een belangrijke stap: Erkenning. Erkenning voor dat deel van haar dat altijd sterk heeft willen zijn, waardoor ze vaak uit haar comfortzone durfde te stappen. Dat deel had haar zoveel gebracht, zoals de prijs die ze won voor haar afstudeerscriptie. Maar het was ook een beschermingsmechanisme die haar tegenhield om te voelen.

De balans tussen sterk zijn en je gevoelens de ruimte geven

We gingen aan de slag met de twee delen in haar: De hardheid en de zachtheid. Middels een oefening ontstond er bij haar een prachtig en krachtig beeld dat symbool stond voor haar innerlijke proces. Haar kracht en zachtheid gingen eindelijk samenwerken. Wat daarna volgde was diepe rust, die ze voelde in haar hele lijf! Ik zag het door de zachtheid die er in haar gezicht tevoorschijn kwam.

Als coach begeleid ik vrouwen zoals zij om die samenwerking tussen ‘sterk zijn’ en ‘verzachting’ te vinden. Want alleen wanneer je beide kanten van jezelf leert waarderen, ontstaat er echte rust en vrijheid om je emoties te doorvoelen zonder erin vast te lopen.

Wanneer je dit gaat toepassen zul je veel meer compassie voor jezelf ervaren. En dat maakt je zachter en minder streng. Je wordt de vriendin voor jezelf die je altijd had willen zijn!

Emotiechecksessie

Heb jij moeite met verdriet toelaten of loop je op een andere manier tegen emoties aan? Boek vrijblijvend een ‘Emotiecheck sessie’. Hierin kijk ik een half uur mee met jouw vraag en krijg jij helderheid in waar jij nu staat en minimaal 1 praktische tip waar jij direct mee uit de voeten kunt.