“Jezus zeg, jij bent je steeds aan het drukken. We moeten steeds maar rekening houden met jou!”, zegt een collega fel.

Het is 2004. Ik ben 29 en net bevallen van m’n 1e kind als mijn man een ernstig verkeersongeluk krijgt. Nek gebroken. Incomplete hoge dwarslaesie. 4 Weken ziekenhuis, 5 maanden revalidatiecentrum. Twee rechtszaken rondom het ongeval en ik, ik probeer overeind te blijven.

Ik zit in een werkoverleg met een aantal collega’s als mijn collega dit zegt. Een aantal uur per week ben ik inmiddels aan het opbouwen voor ritme en afleiding, terwijl m’n man nog in het revalidatiecentrum zit.

Ik schrik en sla dicht. Tranen springen in m’n ogen. Ik hou het niet langer. Ik ben doodmoe. Voor mijn gevoel doe ik zo mijn best en is het toch niet goed genoeg. Ik voel me ineens heel klein. Een klein meisje dat getroost wil worden.
Ik loop snel naar de wc, want ik voel van alles en weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Op de wc barst ik in huilen uit.

Machteloos. Verdriet. Terwijl ik dit schrijf voel ik weer wat ik toen voelde. 25 Jaar later kan ik heel goed zien wat ik toen nodig had en hoe normaal mijn reactie was. Ik was heel logisch flink uit balans door de hele situatie. En door me groot te houden en te doen alsof ik het allemaal wel aankon, gaf ik mezelf niet de kans de balans te herstellen.

Nu weet ik dat verdriet juist komt om deze balans te herstellen. De ontlading is nodig om dat wat vast zit of wat je tegenhoudt, los te maken. Met een enorme bevrijding tot gevolg. Door verdriet toe te laten en er ruimte aan te geven, help je jezelf herstellen.

Maar in plaats van dit te leren als kind, worden ons vaak schaamtegevoelens aangepraat over wat we voelen. “Stel je eens niet zo aan, je bent toch geen klein kind meer.” Of “Je lijkt mijn peuter wel; die gaat ook op de wc zitten janken”. Dat was wat mijn collega zei in 2004. Auw…

Al deze schaamtegevoelens over emoties houden ons tegen om onszelf te zijn. Zo zonde! Inmiddels weet én voel ik inmiddels wel beter. Zijn emoties m’n beste vriend! Ik weet nu hoe ze mij juist helpen dicht bij mezelf te blijven.

Dit is wat bewustwording van emoties met je doet!

Wil jij weten hoe ze jou helpen? Plan vrijblijvend een gratis emotiescan in. Hierin wordt jou precies duidelijk waar je nu staat en wat je te doen hebt.